piątek, 25 grudnia 2009

kimchi


W miesiącu grudniu na terenie DSME odbyła się akcja charytatywna - robimy kimchi. Około 80 ochotników przerobiło 2 tony kimchi.
Kimchi - to tradycyjna koreańska przystawka. Sfermentowana, ukiszona kapusta pekińska z dodatkiem rzodkwi, czosnku, imbiru, szczypioru i zalewy z chili. Istnieje wiele odmian, często o zasięgu lokalnym lub sezonowym. Niemal do każdego posiłku w Korei podawana jest kimch, jak również jest wykorzystywana jako składnik w przygotowywaniu innych potraw - zupa z kimchi, smażony ryż z kimchi.
Większość dachów w Korei wciąż jest zastawiana wielkimi glinianymi naczyniami przeznaczonymi do przechowywania tej przystawki.
Więcej zdjęć...

Komentarze (0):

Prześlij komentarz

Subskrybuj Komentarze do posta [Atom]

<< Strona główna