Oegosan Onggi Ulsan
Wioska Oegosan - jest największym producentem onggi, tradycyjne naczynia koreańskie do przechowywania żywności.
Została założona przez rzemieślników i garncarzy w celu podtrzymania tradycji wyrobu tych naczyń. Wioska to ogromna kolekcja wyrobów, które tworzą niepowtarzalną scenerię.
Na terenie wsi znajdują się liczne warsztaty, piece do wypalania naczyń, sklepy, muzeum oraz Akademia onggi. Zwiedzający mogą obserwować proces produkcji a na warsztatach wyprodukować własne dzieło.
Onggi - to naczynia służące do przechowywania i konserwowania żywności. Koreańskie gospodynie znają setki sposobów na marynowanie, kiszenie i długie przechowywanie mięs, warzyw, ryb.
Trudno przewidzieć przyszłość ceramiki onggi. W dobie plastików, lodówek do kim-chi, wzrostu cen drewna, którym opalane są piece ceramiczne. Konserwatywny charakter Koreańczyków i ich przekonanie, że smak kim-chi zostałby naruszony w innym naczyniu, w chwili obecnej zwycięża.
Więcej zdjęć...
Została założona przez rzemieślników i garncarzy w celu podtrzymania tradycji wyrobu tych naczyń. Wioska to ogromna kolekcja wyrobów, które tworzą niepowtarzalną scenerię.
Na terenie wsi znajdują się liczne warsztaty, piece do wypalania naczyń, sklepy, muzeum oraz Akademia onggi. Zwiedzający mogą obserwować proces produkcji a na warsztatach wyprodukować własne dzieło.
Onggi - to naczynia służące do przechowywania i konserwowania żywności. Koreańskie gospodynie znają setki sposobów na marynowanie, kiszenie i długie przechowywanie mięs, warzyw, ryb.
Trudno przewidzieć przyszłość ceramiki onggi. W dobie plastików, lodówek do kim-chi, wzrostu cen drewna, którym opalane są piece ceramiczne. Konserwatywny charakter Koreańczyków i ich przekonanie, że smak kim-chi zostałby naruszony w innym naczyniu, w chwili obecnej zwycięża.
Więcej zdjęć...