Bento
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjIKJwRk4e-veTdQKgLztk6KSEeqz0GnwvU_YHNjP-0_33Ik9STU4GEGYvMS6lmWbpyUHdBhOAYwVXf_017CVadDBpRVbZwPQfby4JCwhYMjkOqqIiIYQxX2GzK31UuJE_ayo9JF2vXIIqS/s400/20170131_114254+copy.jpg)
W Polsce pojemniki na żywność nie są popularne, jeżeli już to często znajdziemy w nim kanapkę lub owoc. Tymczasem w Japonii pojemnik na żywność to historia kulinarna sięgająca V wieku.
Określenie "bento" na żywność w pojemniku pochodzi od szoguna Oda Nabunga, który mieszkańcom racjonował jedzenie, rozprowadzając w pojemnikach.
Częścią kultury bento jest estetycznie organizowanie potraw w pojemniku. Układanie, ozdabianie stało się formą sztuki. Posiłek ma cieszyć podniebienie i oko.
Bento w tradycyjnej wersji powinno zawierać ryż, rybę, ugotowane warzywa i mięso.
Etymologia słowa "bento"przywędrowała z Chin.
W okresie Azuchi-Momoyama, bento staje się elementem uroczystości podziwiania kwitnących wiśni oraz ceremonii picia herbaty, wtedy też posiłek zaczęto podawać w drewnianych pudełkach.
W Edo powstaje nowy rodzaj bento-maki no uchi -bento -spożywane w czasie przerw pomiędzy aktami sztuk teatralnych.
W okresie Meiji, bento zawitało do prawie każdego gospodarstwa domowego. W szybkim tempie zaczęły powstawać stołówki przygotowujące bento a korzystanie z nich stało się obowiązkiem uczniów i nauczycieli.
W latach 70-80 XIX wieku pojawia się ekiben - pojemnik bento kupiony na stacji kolejowej. Na początku sprzedawano tylko onigiri i warzywa, potem uzupełniono o sushi. Od połowy lat 70 XX wieku utworzono sieć punktów serwujących ciepłe bento. W międzyczasie zmieniały się pudełka, zalecenia dietetyczne i ekonomiczne.
Przygotowanie bento w domu nie jest tylko zwyczajnym przygotowaniem drugiego śniadania dla dziecka czy męża, to ważny element życia każdej żony, matki wokół, którego powstał cały przemysł dostarczający książki, czasopisma i akcesoria. Przygotowanie posiłku rządzi się zasadami, wszystkie części muszą być oddzielone od siebie, przeciwstawiane sobie kolorem, kształtem i fakturą.
Rodzaj bento uzależniony jest od regionu, zaleceń dietetycznych i panującej mody.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhJX7AXNcEe-oOIVm1zcFR7gUsCrOhqPpRXZ8VhDA5K74Yh2TeH9hD8rsT82edw08bcxJwBa9VkPoL9KLtf-3bmWbZsfJd_X8d3jq3KfQUggKQvliZU9JVHbr8dDaNKUodm2VQdf0hyphenhyphenPnVj/s400/20170201_114301+copy.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEibBSSdmyBAfOzgf9RnB_3-BZ2JhSD6bO5GC-zmd1QrgyHMpDXmvHkRynN-ud86Cia4_XORyGH8o9GXlBkOXz6UWK-IPFve5uZHpm0pvhODtfgSBWGQRN5mmpfF4bV5fy7xohuZ1hudrXES/s400/20170201_114315+copy.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg36FvKX_296_Ikh5fE70LQ_Q5imLtVaeSEPuRt-jcDVeWUv_GVbfh04o2oW3W5Wl0DX32KTKNdJOTrWUNlR-eG0fkxRNaivCKoktHyvjaVZzs41guk6Wpv_G-AOYC7Uw0Yanzku07HTYEI/s400/20170202_115423+copy.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhlP0SLVCrqmZbB-GAIJtyc4guzJc791XYWPIgnKwXmVSWykORJk3aQzhetASeljpQlaeWgRQBVErrMFNXuh7Sq26voo2k8-F-y-RKc8rKKB9I9z5P__d1P67pr1gFmaQnqWDKoO_F4G4D_/s400/20170203_114539+copy.jpg)