czwartek, 14 marca 2013

Daeborum




    Daeborum - oznacza pierwszą pełnię księżyca w Nowym Roku. Święto to jest w Korei obchodzone od czasów Królestwa Silla. Tradycja w tym dniu nakazuje wspiąć się na górę lub udać się na brzeg morza i ujrzeć pierwszą pełnię księżyca, co przynosi szczęście. W tym roku pierwsza pełnia księżyca była 24 lutego. Na plaży w Ulsan ustawiono stos gałęzi - wielkie ognisko. Przy dźwiękach bębnów zapłonęło wielkie ognisko, przypięte do gałęzi życzenia na Nowy Rok rozproszyły się w powietrzu.
Po ceremonii Koreańczycy udali się do pobliskich restauracji spożywać tradycyjne potrawy i trunki.
W tym dniu jada się przede wszystkim ogokbap - mieszanka gotowanego ryżu, jęczmienia, prosa, soi i czerwonej fasoli. Yaksik - słodkie placki z gotowanego ryżu, miodu, cukru, oleju sezamowego, sosu sojowego z kasztanami i orzeszkami pini.
Gwibalgi sul, to specjalne wino, najlepszy czas na spróbowanie tego wina to miesiąc luty. Jest to wino z ryżu stu dniowe.
Więcej zdjęć...