czwartek, 8 grudnia 2011

Kuchnia chińska


Różnorodność kuchni chińskiej wynika z natury Chin - ogromna przestrzeń, klimat, tradycja i zwyczaje. Według najnowszych badań drobni chińczycy spożywają o 30 % wiecej pokarmów niż inni ludzie a mimo to ważą o 20% mniej. Chiny są krajem gdzie problem otyłości niemal nie istnieje. Sekret leży w tym, że jadłospis chińczyka jest pełen pokarmów bogatych w składniki odżywcze a nie zawiera tłuszczu i cukru. Tradycyjna kuchnia nie korzysta z półproduktów, żywności z puszek, a w wiekszości domówgotuje się zgonie z wielowiekową tradycją. Ogromną rolę odgrywa ryż - podstawa każdego posiłku, który gwarantuje dobrą przemianę materii. Najbardziej popularny napój to herbata, przegotowana woda, z napojów alkoholowych piwo i wódka maotai wytwarzana z sorgo.
Najbardziej popularne kuchnie to syczuańska, szanghajska, kantońska i pekińska. Kuchnia Chin to gotowane warzywa i delikatne mięsa smażone krótko na dużym ogniu lub gotowane na parze. W kuchni obowiązuje zasada Yin i Yang, pożywienie Yin, czyli gotowane na parze ostudzi organizm a równowagi nada mu pożywienie Yang-grillowane, które podniesie ciepłotę ciała. Przysłowie chińskie mówi "do jedzenia nadaje się wszystko, co chodzi, czołga się, pływa i lata z plecami odwróconymi w stronę nieba". Dlatego też Chińczycy spożywają potrawy szokujące Europejczyków, słynna zupa z węży, czy z psów. Popularna zupa z płetwy rekina, dawniej serwowana tylko na stoły carów dzisiaj podawana jest na specjalne okazje.W Chinach pija się również winiaki wytwarzane z soków owocowych i sztucznie farbowane. Najsłynniejsze z tych destylatów powstają na bazie soku śliwkowego.
Więcej zdjęć...