poniedziałek, 4 marca 2013

Nowy Rok





  Od 10 lutego według kalendarza chińskiego mamy Nowy Rok, Rok węża wodnego, który potrwa do 30.01.2014 roku.
W Azji wschodniej i południowo wschodniej to najważniejsza data w roku. Każdy kraj obchodzi to święto inaczej. W Chinach, gdzie mieszkaliśmy przez rok, obchody trwały prawie trzy tygodnie. Huk petard, dym, festiwale, imprezy dały się we znaki. W Korei cisza, spokój. To święto rodzinne. Miliony Koreańczyków rusza w drogę by odwiedzić najbliższą rodzinę. Zabierają ze sobą prezenty - gotowe zestawy owoców, kosmetyków, miodu, słodyczy, alkoholu. Tak jak inne narodowości spożywają w te święta tradycyjne potrawy. Najbardziej znana jest Tteokguk - bulion z plasterkami ciasta ryżowego, z gotowanym jajkiem i marynowanym mięsem.
My w prezencie z okazji Nowego roku otrzymaliśmy Hangwa.  Hangwa - to ogólne określenie dla koreańskich  tradycyjnych słodyczy. Nie są to jednak zwykłe słodycze. Pojawiły się w Korei już w okresie Trzech Królestw. Rozkwit przypadł w Królestwie Goryeo - gdy z powodów religijnych, buddyzm zniechęcał do spożywania mięsa. Smakołyki były tak popularne, iż król Myeongjeong wydał dekret mówiący o spożywaniu Hangwa wykonanych tylko z owoców. W okresie dynastii Joseon, nakazano spożywać te słodycze tylko podczas wyjątkowych okazji - wesela, obrządki.
Tradycyjne Hangwa wyrabiane są z miodu, oleju sezamowego, mąki, gotowanych owoców, imbiru, orzechów, kleistego ryżu i słodkich ziemniaków. Kształty są różne, każdy wzór oznacza życzenie. Motylek to szczęście małżeńskie, nietoperz - fortuna, sosna - początek nowego roku, lotos - harmonia, granat - płodność. W mieście Pocheon znajduje się muzeum Hanghwa, założone w 2003 roku przez eksperta w tej dziedzinie Kim Gyu-Heun. Turyści mogą zwiedzać muzeum oraz brać udział w warsztatach.