niedziela, 18 stycznia 2009

Seollal

Jednym z najważniejszych świąt obchodzinych w Korei jest Seollal - księżycowy Nowy Rok. W tym roku święto to przypadło na 26.01 i trwało trzy dni. Koreański Nowy Rok to święto rodzinne. Pustoszeją ulice,zamykane są sklepy, zakłady pracy, restauracje.
Zapełniają się środki komunikacji, wszyscy wyruszają do swoich rodzinnych domów, do najbliższej rodziny. Przygotowania do świąt rozpoczynają się długo przed noworocznym śniadaniem. W sklepach trwa szał zakupów. Popularne są gotowe zestawy prezentów, piękne opakowane porcje wołowiny, warzyw, owoców, alkohole, wyciagi z żeńszenia. Dzień przed świętami kobiety przygotowują tradycyjne posiłki.
Tteokguk - zupa z ciastem ryżowym, marynowaną wołowiną,gotowanym jajkiem i suszonymi wodorostami. Potrawa ta symbolizuje długie życie i dobrobyt.
Galbijjim - żeberka wołowe w sosie sojowym, z czosnkiem i cukrem.
Japchae - koreański przezroczysty makaron z warzywami, czasami z mięsem, przyozdobiony ziarnami sezamu.
Koreańczycy wierzą, że podczas tych świąt ich przodkowie powracają do swoich domów, dlatego też część potraw przygotowywana jest specjalnie dla tych zmarłych.
Do świątecznego śniadania wszyscy zakładają tradycyjny hanbok. Po śniadaniu i złożeniu podziękowań przodkom, pozdrawia się najstarszych członków rodziny - noworocznym pokłonem sabae.
W przeszłości całe rodziny grały w tradycyjne gry ludowe: ttwigi - gra dla dziewcząt, paduk - gra planszowa oraz kite flying - puszczanie latawców.
Po uroczystym śniadaniu rodziny udają się do dalszych krewnych z życzeniami i prezentami.

Więcej zdjęć: