Tonkatsu - japoński kotlet
Tonkatsu, to rodzaj japońskiego kotleta przyrządzanego z mięsa wieprzowego. Jest on znacznie grubszy od polskiego kotleta i bardziej kruchy. Przed smażeniem mięso lekko rozbija się tłuczkiem i nacina krawędzie by nie kurczył się podczas smażenia. Smażony jest w głębokim tłuszczu. Przed smażeniem maczany w mące,jajku i grubo zmielonej bułce tartej. Przed podaniem krojony na podłużne kawałki. Podawany jest z dużą ilością sosu. Można go przygotować w domu lub zamówić w restauracji.
Zamówiony w restauracji nie zostanie przyniesiony jako pierwszy. Jako pierwsze zostaną podane składniki sosu -jeżeli będziemy w restauracji specjalizującej się tylko w daniach tonkatsu. Sos trzeba przygotować sobie samemu. Utrzeć sezam i dodać do niego wybrany sos.
Sam kotlet zostanie podany na drucianej podstawie.
Rodzaje tonkatsu-rosu katsu mięso wieprzowe z tłuszczem, hirekatsu -bez tłuszczu, kasane katsu-kotlet warstwowy, kilka cienkich plastrów mięsa nałożonych na siebie, oranda katsu - z serem żółtym w środku, menchi katsu -smażony na głębokim tłuszczu z mięsa mielonego, katsu bento -obiad w pojemniczku, którego głównym składnikiem jest kotlet tonkatsu, katsu sando -kanapka z chleba tostowego z kotletem, kare katsu -japoński sos curry z kotletem i ryżem i chikin katsu -kotlet z mięsa kurczaka.