środa, 7 maja 2008

kuchnia koreanska

Kuchnia koreańska jest bardzo specyficzna. Naród koreański od dawna zajmuje się uprawą ryżu, dlatego ryż w tej kuchni odgrywa bardzo dużą rolę. Z ryżu produkuje się wódkę i ciasteczka ryżowe. Robione są one z ryżu kleistego i podawane są z okazji świąt i wesel. Ryż moczy się kilka godzin w wodzie, potem gotuje a gdy jest jeszcze ciepły ubija tłuczkami aż nie będzie już widać ani jednego ziarnka a potem lepi się ciasteczka i ozdabia róznymi dodatkami.

Najbardziej popularne dania to: Bap - gotowany ryż z dodatkiem orzeszków i czerwonej fasolki, Bibimbap - ryż z mięsem wołowym, warzywami, surowym jajkiem i z dodatkiem pasty chili, Juk - zawiesista potrawa z warzyw, fasoli, ryżu, grzybów i kurczaka, Bulgogi - cienkie paski marynowanej wołowiny którą piecze się na grilu, Hoe - cienko pokrojona surowa ryba, podawana z ostrymi sosami, macza się kawałki ryby w sosie i zawija w liście sałaty lub sezamu, Kimbap - błędnie określany jako sushi - ryżowe kółko wypełnione warzywami, Samgyeopsol - boczek grilowany razem z kimchi a kimchi to marynowana kapusta pekińska z dodatkiem czosnku, rzodkwi, papryki, cebuli i chili.
Popularna jest zimna zupa makaronowa - makaron produkowany jest z mąki gryczanej, zupa podawana jest z dodatkiem wołowiny i jajka.
Koreańczycy spożywają bardzo dużo marynowanych warzyw. W dużych ilościach używają czosnku, pasty ze sfermentowanej soi i krewetek. Główne przyprawy to chili, cebula, pasta z fasoli, imbir, sezam i żeńszeń. Popularne są pierożki z ośmiorniczką, warzywami, naleśniki z rozmaitymi dodatkami. Charakterystyczny jest sposób podawania potraw, cały stół zastawiony jest małymi miseczkami,je się oczywiście pałeczkami i łyżką. Z deserów popularne są lody o różnych smakach, niewątpliwie ciekawe są o smaku fasolki czy pomidora. Można zjeść psie mięso lub żywe jeszcze owoce morza. Jest wiele owoców, niektórych nawet nie znamy.