wtorek, 30 kwietnia 2013

Wracam do Polski




      Trochę z żalem, ale nadszedł czas powrotu do Polski. Jutro wyjeżdżam do mojego domu, dzieci, wnuków. Do Korei wrócę wczesną jesienią. Miałam okazję zobaczyć i poznać ten piękny kraj i nigdy tego nie zapomnę. Wrócę tutaj z wielką przyjemnością.

Gyeongsangbuk-do Cheongdo Tunnel Wine





    Tunel winny w Cheongdo został otwarty w 2006 roku. Malowniczo położony w środku góry służy jako dojrzewalnia win z persymonów lokalnej odmiany. Bez względu na warunki pogodowe panuje w nim temperatura ok. 15 stopni C i wilgotności 60-70%. Pierwotnie był to tunel kolejowy.
Tunel ma 1000 metrów długości. Na miejscu oprócz dojrzewalni win jest również kawiarnia, w której serwuje się wino z persymonów.
Więcej zdjęć...

Cheongdo - persymony





    Cheongdo - otoczone z każdej strony górami posiada sprzyjające warunki do hodowli persymonów.
Na terenach tych uprawia się specjalną odmianę tych owoców persimon Bansi.
Lokalna przekąska to suszone na słońcu słodkie persymony. Liście wykorzystywane są jako herbatka.
Produkuje się również soki i wina. Pierwsze wino z persymonów Gamgrin -wino białe o cierpkim smaku zostało wprowadzone do sprzedaży w 2004 roku.

Koreańska herbata




    Do Korei pierwsze nasionka herbaty przywiózł Kim Taeryom w czasach Silla. W czasach dynastii Goryo Król pijał herbatę każdego poranka przy dzwiękach muzyki. Herbata towarzyszyła również przy wydarzeniach dyplomatycznych. Pod koniec średniowiecza w czasach dynastii Yi produkcję herbaty obłożono wysokimi podatkami, wtedy większość klasztorów buddyjskich zaprzestała uprawy. Dopiero w XVIII wieku nastąpiło herbaciane ożywienie. Ceremonia parzenia herbaty w Korei jest bardzo unikalna. Akcentuje się kierunki świata oraz  umiejscowienie osób biorących udział w ceremonii. Gospodarz siedzi zawsze twarzą ku wschodowi a goście ku zachodowi.
Zielona herbata to napój ceniony w Korei od pokoleń. Panuje pogląd, że w trakcie parzenia i spożywania herbaty człowiek odkrywa istotę swojego "ja" i szlifuje umysł.
Herbata jest trzykrotnie zalewana wodą o temperaturze 60-70 stopni. Na początku pije się ją ze względu na zapach, drugi raz ze względu na smak a za trzecim razem z uwagi na właściwości lecznicze.
Więcej zdjęć...

Kurchany Gaya





     Zespoły kurchanów Gaya znajdują się w wielu miejscach prowincji Gyeongsang. Nie ma jednej charakterystycznej wyłącznie dla obszaru Gaya metody pochówku. Stosowali oni zarówno kamienne jak i drewniane sarkofagi i komory, wyposażone lub nie w drewniane trumny. Grób przykrywał niewielkich rozmiarów kopiec ziemny. W wielu grobowcach z obszaru Gaja znaleziono złocone lub brązowe korony. Od V wieku osoby grzebane w grobowcach zaczęto wyposażać w broń i zbroje, najliczniej pojawia się biżuteria i ozdoby. Według kronik koreańskich całkowity upadek wspólnot Gaya nastąpił w VI wieku, podboju dokonało Silla.

Gimhae Festiwal




     Nazwa Gaya, utrwaliła się w historii Korei na określenie wspólnot Han zamieszkujących ziemie  w dorzeczu Nakdonggang, na obszarze odpowiadającym granicom dzisiejszej prowincji Południowe Gyeongsong. Zapewne w różnym czasie, różna była liczba tych wspólnot. Najobszerniejsze informacje na temat Gaya znajdują się w koreańskiej kronice Samguk Yusa, a dotyczą głównie legendy na temat założenia Gaya. Według legendy o założeniu Gaya, miało ono nastąpić w 42 r. n.e. Wtedy to na tereny rządzone przez  9 wodzów plemiennych Niebiosa zesłały skrzynkę zawierającą sześć złotych jaj. Z jednego wykluł się Gin Su-ro założyciel państwa i pierwszy władca, który miał rządzić ponad 100 lat. Ciekawym i tajemniczym wątkiem legendy o królu Su-ro jest kwestia rodowodu jego małżonki, o której Samguk Yusa mówi że pochodziła z kraju Ayuthia i przypłynęła do kraju męża statkiem. Księżniczka znana z historii Korei pod imieniem Heo Hwang-ok przywiozła ze sobą tajemniczy kamień, zapewne pagodę. Pozwala to snuć przypuszczenie na temat wprowadzenia na teren półwyspu koreańskiego buddyzmu i to drogą z Indii, gdyż Ayuthia należała do Adjodji, stolicy starożytnego państwa Kasala. Do najcenniejszych zabytków Gaya należy niezwykle różnorodna ceramika. Broń palna pojawiła się w grobowcach Gaya dopiero w okresie od V wieku.
Festiwal  Gaya w Gimhae odbywa się corocznie.
Więcej zdjęć...

Daebisa Temple - Cheongdo Gyeongsangbuk-do




     Pochodzenie świątyni jest trochę tajemnicze. Najprawdopodobniej została ona założona w czasach Silla w Bagok-ri. W czasach Goryeo została przeniesiona w miejsce, w którym obecnie się znajduje.
Zbudowana przez mnicha Simseung. Istnieje  wiele opowieści dotyczących nazwy świątyni. Według jednej została nazwana na cześć królowej  dynastii Silla Daebi, która na krótko zatrzymała się w świątyni. Główna sala modlitewna  pochodzi z czasów Joseon.

Daejeoksa Temple




      Maleńka świątynia położona tuż przy tunelu winnym w Cheongdo.  W czasach Joseon stała tu pustelnia. Dopiero w czasach panowania króla Sukjong powstała świątynia Daejeoksa.
Główna sala modlitewna pochodzi z XVIII wieku.
Więcej zdjęć...

Cheongdo-walki byków cz II





       Na stadionie w Cheongdo udało nam się obejrzeć walki byków. Na szczęście to nie hiszpańska corrida. Walki trwały po 20 minut, najważniejsze, że byki po zawodach wracały całe i zdrowe. Byki walczyły w trzech kategoriach wagowych gap -powyżej 730kg, eul -mniej niż 730kg i byeong -mniej niż 640kg.
Więcej zdjęć...