wtorek, 30 kwietnia 2013

Koreańska herbata




    Do Korei pierwsze nasionka herbaty przywiózł Kim Taeryom w czasach Silla. W czasach dynastii Goryo Król pijał herbatę każdego poranka przy dzwiękach muzyki. Herbata towarzyszyła również przy wydarzeniach dyplomatycznych. Pod koniec średniowiecza w czasach dynastii Yi produkcję herbaty obłożono wysokimi podatkami, wtedy większość klasztorów buddyjskich zaprzestała uprawy. Dopiero w XVIII wieku nastąpiło herbaciane ożywienie. Ceremonia parzenia herbaty w Korei jest bardzo unikalna. Akcentuje się kierunki świata oraz  umiejscowienie osób biorących udział w ceremonii. Gospodarz siedzi zawsze twarzą ku wschodowi a goście ku zachodowi.
Zielona herbata to napój ceniony w Korei od pokoleń. Panuje pogląd, że w trakcie parzenia i spożywania herbaty człowiek odkrywa istotę swojego "ja" i szlifuje umysł.
Herbata jest trzykrotnie zalewana wodą o temperaturze 60-70 stopni. Na początku pije się ją ze względu na zapach, drugi raz ze względu na smak a za trzecim razem z uwagi na właściwości lecznicze.
Więcej zdjęć...

Komentarze (0):

Prześlij komentarz

Subskrybuj Komentarze do posta [Atom]

<< Strona główna