Wodorosty
Wodorosty to organizmy wodne od pokoleń stosowane jako składniki pokarmowe w tradycyjnych kuchniach społeczeństw żyjących nad akwenami wodnymi. Krajami przodującymi w ilości spożywanych wodorostów są Korea, Chiny i Wietnam. To właśnie w tych krajach notuje się najwyższy odsetek ludzi długowiecznych. W Korei najpopularniejsze spożywane wodorosty to kombu, arome, wakame i hijiki.
Arome o szerokich brązowych liściach spożywa się gotowane, kombu, zbierane od lipca do października i suszone na słońcu nawet przez 2-3 jest składnikiem bulionów, wakame jest sprzedawane suszone lub zakonserwowane w soli, dodawane do sałatek i makaronów, hijiki - długie, czarne, zbierane wiosną, suszone na słońcu dodawane jest do zup i tofu.
Już ponad 2 tysiące lat temu Koreańczycy posyłali morskie rośliny na dwór chiński, gdzie były one bardzo cenione za ich działanie lecznicze oraz oryginalny smak i aromat.
Więcej zdjęć...
Arome o szerokich brązowych liściach spożywa się gotowane, kombu, zbierane od lipca do października i suszone na słońcu nawet przez 2-3 jest składnikiem bulionów, wakame jest sprzedawane suszone lub zakonserwowane w soli, dodawane do sałatek i makaronów, hijiki - długie, czarne, zbierane wiosną, suszone na słońcu dodawane jest do zup i tofu.
Już ponad 2 tysiące lat temu Koreańczycy posyłali morskie rośliny na dwór chiński, gdzie były one bardzo cenione za ich działanie lecznicze oraz oryginalny smak i aromat.
Więcej zdjęć...
Komentarze (0):
Prześlij komentarz
Subskrybuj Komentarze do posta [Atom]
<< Strona główna