środa, 6 kwietnia 2016

Sakura



         Sakura, japońska nazwa ozdobnych drzew wiśniowych i ich kwiatów.
         Japonia posiada około 100 gatunków drzewek wiśniowych.  Najbardziej lubianą odmianą jest Samei Yoshino. Jej kwiaty są niemal całkowicie białe, lekko zabarwione bladym różem. Odmiana wzięła swoją nazwę od wioski Somei, obecnie część dzielnicy Toshima w Tokio. Powstała w drugiej połowie XIX wieku.
         Inne odmiany to yama-zakura, yae-zakura i shidare-zakura. Yae-zakura ma duże kwiaty z grubymi różowymi płatkami a shidare-zakura ma gałęzie opadające do ziemi, nazywana też płaczącą wiśnią.
Hanami - dosłownie oglądanie kwiatów. Zwyczaj praktykowany od kilkuset lat. Trwa od jednego do dwóch tygodni na przełomie marca i kwietnia.
Najstarsze formy hanami pojawiły się w okresie Nara 710-784 r. Źródeł można się doszukiwać w dworskim zwyczaju hana no en, dosłownie uczta kwiatowa, powstałym pod wpływem dworskiej kultury Chin okresu dynastii Tang oraz w istniejącej od VIII w religijnej ceremonii oddawania czci bóstwom rezydującym w drzewach sakury.
Początkowo obiektem podziwianym były kwiaty moreli japońskiej. W okresie Heian większą popularność zaczęły zdobywać kwiaty wiśni sakura. Zwyczaj ten został spopularyzowany przez cesarza Sagę, który pod kwitnącymi wiśniami w Kioto wydawał przyjęcia połączone z oglądaniem kwiatów i piciem sake.
W Japonii tradycja hanami jest nieustająco żywa. W okresie kwitnienia drzew tysiące ludzi zapełnia parki, bawiąc się pod ukwieconymi drzewami. Czasami zabawy przeciągają się do późnych godzin nocnych. Najlepsze miejsca w parkach zajmowane są na kilka godzin, a czasami nawet na kilka dni przed samym wydarzeniem. Prognoza kwitnienia -front sakury, ogłaszana jest co roku przez Japońską Agencję Meteorologiczną  i z uwagą śledzona przez osoby planujące udział w hanami.
Czas kwitnienia wiśni wykorzystuje się niemal w każdej dziedzinie życia. Mianem sakura, określa się żywność o zabarwieniu różowym, przygotowywaną specjalnie na czas kwitnienia wiśni.
Sakura Mochi -ciasteczka z kleistego różowego ryżu. W środku nadzienie z czerwonej fasolki
Sakura Manju -różowe bułeczki gotowane na parze, przyozdobione kwiatami wiśni.
Sakuracha -rodzaj herbaty, marynowane wiśnie zalane wodą. Płatki wiśni marynowane są w śliwkowym occie.
Sakura Gohan -gotowany ryż z zakonserwowanymi w soli kwiatami wiśni z dodatkiem bulionu dashi.
Sakura Onigiri -kulka z kleistego ryżu z solonymi kwiatami sakury.
Więcej zdjęć...

Komentarze (1):

23 kwietnia 2016 19:19 , Blogger JanP pisze...

Ładne kwiaty

 

Prześlij komentarz

Subskrybuj Komentarze do posta [Atom]

<< Strona główna