poniedziałek, 4 stycznia 2016

Nowy Rok - cz. II

        Ważnym punktem świętowania Nowego Roku jest spożywanie noworocznych potraw. Pierwsze świąteczne śniadanie często spożywane jest w nocy po powrocie ze świątyni. Podaje się wówczas zupę ozoni z ryżowymi ciasteczkami. Zupa symbolizuje szczęście i sukcesy w Nowym Roku. Do zupy popija się sake doprawioną ziołami.
Pozostałe posiłki noszą nazwę osechi ryori. To tradycyjne japońskie potrawy podawane w drewnianych lub lakowych, 3-4 częściowych pudełkach, nakładanych na siebie. W każdej części układane są dekoracyjnie tradycyjne przysmaki na tyle trwałe, że można je przechowywać przez kilka dni.
Osechi ryori, to najważniejszy posiłek w ciągu roku, a każde danie to symbol lub życzenie na Nowy Rok.
        Dania są spożywane przy użyciu specjalnych pałeczek, które są zaokrąglone na obu końcach, jedna strona dla ludzi, druga dla bogów.
Kuromame - czarna fasolka doprawiona cukrem i sosem sojowym, symbol dobrego zdrowia.
Kazunoko - ikra śledzia, płodność.
Tazukuri - suszone anchois, obfite zbiory.
Goubo - korzeń łopianu doprawiony sezamem, dobre zdrowie.
Datemaki - słodki omlet z pastą rybną i krewetkami, pomyślność w Nowym Roku.
Kouhaku kamaboko - ciasto czerwono białe, symbolizuje radość.
Kuri kinton - puree ze słodkich ziemniaków i kasztanów, spożywane na szczęście.
Yakizana - ryba z grilla, kariera.
Ebi - krewetki,symbol odrodzonego życia.
Konbu maki - suszony śledź zawinięty w wodorosty, chęć do nauki.
Hoshigaki - suszone persimony, długie życie.
Daidai - japońska gorzka pomarańcza, narodziny potomka w Nowym Roku.
Inne obrzędy związane z obchodami Nowego Roku to spożywanie nanakusa-gayu, kleik z siedmiu ziół, spożywany 7 stycznia, który chroni przez siedmioma rodzajami chorób.
        11 stycznia należy zjeść kagamimochi i 14 stycznia zostają spalone ozdoby noworoczne.
Więcej zdjęć...

Osechi-Ryōri Ryori

Komentarze (0):

Prześlij komentarz

Subskrybuj Komentarze do posta [Atom]

<< Strona główna