Nowy Rok - cz. II

Pozostałe posiłki noszą nazwę osechi ryori. To tradycyjne japońskie potrawy podawane w drewnianych lub lakowych, 3-4 częściowych pudełkach, nakładanych na siebie. W każdej części układane są dekoracyjnie tradycyjne przysmaki na tyle trwałe, że można je przechowywać przez kilka dni.
Osechi ryori, to najważniejszy posiłek w ciągu roku, a każde danie to symbol lub życzenie na Nowy Rok.
Dania są spożywane przy użyciu specjalnych pałeczek, które są zaokrąglone na obu końcach, jedna strona dla ludzi, druga dla bogów.
Kuromame - czarna fasolka doprawiona cukrem i sosem sojowym, symbol dobrego zdrowia.
Kazunoko - ikra śledzia, płodność.
Tazukuri - suszone anchois, obfite zbiory.
Goubo - korzeń łopianu doprawiony sezamem, dobre zdrowie.
Datemaki - słodki omlet z pastą rybną i krewetkami, pomyślność w Nowym Roku.
Kouhaku kamaboko - ciasto czerwono białe, symbolizuje radość.
Kuri kinton - puree ze słodkich ziemniaków i kasztanów, spożywane na szczęście.
Yakizana - ryba z grilla, kariera.
Ebi - krewetki,symbol odrodzonego życia.
Konbu maki - suszony śledź zawinięty w wodorosty, chęć do nauki.
Hoshigaki - suszone persimony, długie życie.
Daidai - japońska gorzka pomarańcza, narodziny potomka w Nowym Roku.
Inne obrzędy związane z obchodami Nowego Roku to spożywanie nanakusa-gayu, kleik z siedmiu ziół, spożywany 7 stycznia, który chroni przez siedmioma rodzajami chorób.
11 stycznia należy zjeść kagamimochi i 14 stycznia zostają spalone ozdoby noworoczne.
Więcej zdjęć...

Komentarze (0):
Prześlij komentarz
Subskrybuj Komentarze do posta [Atom]
<< Strona główna