wtorek, 12 stycznia 2016

Wołowina z Kobe






         Wołowina z Kobe pochodzi od krów rasy wagyu i jest najdroższą wołowiną na świecie. Wspaniały smak, mięso rozpływające się w ustach. Charakterystyczny wygląd mięsa -marmurek, spowodowany jest prawdopodobnie masowaniem bydła, co skutkuje równomiernemu rozprowadzaniu tłuszczu.
Problem z wołowiną z Kobe związany jest z faktem, że mięso to nie jest wysyłane w świat. Jedynie do Macau, ale tych informacji nie jestem pewna.
Dlatego też mówiąc, że jedliśmy stek z wołowiny Kobe nie jest prawdą, był to stek z wołowiny wagyu ale nie z Kobe.
         Wagyu, to ogólna nazwa kilku ras bydła japońskiego. Do smażenia tej wołowiny nie używa się tłuszczu, smaży się na tym, który wytapia się z mięsa. Krowy tej rasy w Polsce hodowane są w gospodarstwie na Kaszubach.
Obecnie zgodnie z japońskim prawem wołowina Kobe może pochodzić tylko z prefektury Hyogo i jest zarejestrowanym znakiem towarowym. W Japonii od producentów "Kobe" wymagane jest przedstawienie rodowodu Tajima-Gyu dla bydła tej rasy -bydło rasy wagyu -odmiany Tajima. Zwierzę musi urodzić się w prefekturze Hyogo, pochodzić z linii Tajima, musi być karmione lokalną paszą i pić wodę z obszaru Hyogo. Mięso musi być przetwarzane wyłącznie w rzeźniach Hyogo.
Istnieje 3000 certyfikowanych rzeźników bydła Kobe i żaden z nich nie mieszka poza Japonią.
Tak więc wołowinę "Kobe"można zjeść tylko w Japonii.

Komentarze (0):

Prześlij komentarz

Subskrybuj Komentarze do posta [Atom]

<< Strona główna