niedziela, 30 marca 2014

Pohang Jukdo Market

     Pohang, miasto w Gyeongsand, położone u ujścia rzeki Hyeonsang. Na początku XIX wieku była to mała wioska rybacka. W 1930 roku powstał port, a w 1949 roku wioska zdobyła status miasta.
To tu mieści się Posco Pohang Stell Company, jeden z największych producentów stali na świecie. Maskotką miasta jest słońce i księżyc Yeon-o i Sae-o.
Pohang posiada duży targ rybny. Około 200 stoisk z rybami i prawie taka sama ilość restauracji specjalizujących się w potrawach z ryb. Charakterystyczne dania, które występują na tych terenach to: Gwamegi - gotowane suszone śledzie i makrele z wodorostami. Śledzie najpierw są zamrażane a w miesiącach zimowych suszone zimnym powietrzem. Już w erze Joseon na tych terenach tak przyrządzało się śledzia. Każdego roku w mieście odbywa się festiwal śledzia.


      Pidegi - suszone kalmary i mątwy, gotowane z dodatkiem pasty fasolowej.
Mulhoe - zupa z plasterkami ryby i gruszki z dodatkiem sezamu.
Pohang słynie z chlebka - Haemaji Bbang. Nie jest to chleb jaki my znamy, to raczej ciasto.


Więcej zdjęć...

Komentarze (0):

Prześlij komentarz

Subskrybuj Komentarze do posta [Atom]

<< Strona główna