sobota, 10 października 2015

Wagashi

   Wagashi, to ciasteczka przydatne do spożycia tylko przez jeden dzień. W dawnych czasach określenie  kashi -ciasteczko odnosiło się do owoców, które traktowano jako przekąskę. Pod koniec XII wieku zaczęto już wytwarzać ciasteczka ręcznie formowane z ugotowanego na parze ryżu i owoców. Początkowo ciasteczka swój słodki smak zawdzięczały dodatkowi miodu. W latach 1192-1573 rozpowszechniła się ceremonia herbaciana. Ciasteczka stały się posiłkiem podawanym z tej okazji.
Obecnie wagashi wyrabiane są ręcznie i nadal stanowią nieodzowną część tradycyjnej ceremonii herbacianej. Przygotowuje się je ze składników bazujących na warzywach, rozmaitych rodzajów mąk i substancji słodkich. Składnikiem który zawsze musi być obecny w ciasteczku to biała fasola, czerwona fasolka azuki i substancja żelująca wytwarzana z wodorostów i cukier. Używa się również mąkę ryżową, bulwy ziemniaczane, cynamon, miętę, mleko.W ciasteczkach drzemie nie tylko zmysł smaku ale i wzroku, dotyku, powonienia i słuchu. Zmysł wzroku powiązany jest z wyglądem ciasteczek. Ich kształty, kolory i wzory inspirowane są literaturą japońską, malarstwem i tkaninami. Zmysł dotyku związany jest z fakturą z wrażeniem, które pozostaje przy ich dotykaniu ręką, językiem, zębami. Szczególnie ważna jest miękkość i rozpuszczalność w ustach. Zmysł powonienia-subtelny, delikatny aromat.
W zależności od pory roku dodatkowego aromatu dodaje zapach liści japońskiej wiśni, bambusowej trawy czy liść dębu.
Smaki -jest ich pięć, z których każdy powiązany jest z porą roku.
Kwaśny to miesiące wiosenne, gorzki letnie, słodki podczas wielkich upałów, słono-ostry w okresie jesiennym i słony w okresie zimy.
Zmysł słuchu -podczas jedzenia powstaje dźwięk, np. chrupanie.
W każdym z ciasteczek wagashi zawarte jest japońskie poczucie piękna i wyczucie estetyczne. Związane jest ono z porami roku, wraz z którymi zmienia się kolor ciasteczek, ich forma, nazwa, sposób podawania.
Wiosną ciasteczka owijane są w liść japońskiej wiśni sakura lub liść dębu.
Ciasteczko z nadzieniem ze słodkich ziemniaków i pasty fasolowej reprezentuje świeżą trawę.
Latem najważniejsze są hortensje, goździki i woda -odpowiadające latu ciasteczka to minazuki o trójkątnym kształcie.
Akinoyama -to fasolowe ciasteczko reprezentujące jesień.
Rikyu manju -to słodka bułeczka przygotowana na parze i jest to ciasteczko zimowe.

Komentarze (0):

Prześlij komentarz

Subskrybuj Komentarze do posta [Atom]

<< Strona główna