środa, 28 października 2015

Kasutera


      Kasutera, to japońskie ciasto, podobne do naszego ciasta biszkoptowego. Szczególnie popularne w Nagasaki. Przywędrowało do tego miasta w XVI wieku. Przywieźli je europejscy misjonarze lub kupcy z Portugalii. Tradycyjnie wypieka się je z czterech składników, mąki, jaj, cukru i miodu.
Kasutera, zalicza się do tradycyjnych japońskich słodyczy - wagasi. Słodycze w stylu europejskim to yogashi. Ciasto jest bardzo popularne. Produkowane masowo i sprzedawane w supermarketach  jak i droższe wyrabiane przez lokalne cukiernie.
Nagasaki, prawdopodobnie ze względu na największy wpływ portugalskich misjonarzy szczyci się najlepszymi przepisami i tradycjami wypieku tego ciasta. Duży wpływ na popularyzację słodyczy w stylu europejskim miał zarządca Nagasaki Toan Marayama, który będąc miłośnikiem zachodniej kultury zapoznawał osoby ze swojego otoczenia z nowymi smakami. W 1620 roku biszkopt trafił do menu cesarza.
Przygotowanie ciasta wymaga dużej precyzji. Wszystkie składniki powinny być dokładnie odmierzone, piecze się bardzo powoli. Tradycyjnie dodaje się miód, nie dodaje się proszku do pieczenia ani sody.

Komentarze (0):

Prześlij komentarz

Subskrybuj Komentarze do posta [Atom]

<< Strona główna