środa, 14 października 2015

Kuchnia japońskich festiwali

     Czego należy spróbować na japońskich festiwalach?
Yakisoba - smażony makaron soba z warzywami , kapustą, cebulą, marchewką, mogą być dodatki krewetki, pierś kurczaka, wszystko polane sosem yakisoba.
Okonomiyaki - omlet lub gruby naleśnik z kapustą, boczkiem polany sosem i majonezem, posypany mielonymi wodorostami lub bonito-płatkami suszonej ryby.
Takoyaki - kulki z ciasta, w środku kawałki ośmiorniczki. Polane sosem lub majonezem, podawane po kilka sztuk na talerzykach lub patyczkach. Potrawa przygotowywana jest w specjalnych formach zwanych takoyakiki.
Jagabata - duży pieczony ziemniak, serwowany z plastrem sera i polany sosem sojowym.
 Yakitori - szaszłyk drobiowy opiekany na węgle drzewnym przyprawiany sosem sojowym z dodatkiem sake.
Ikayaki - pieczony kalmar, artystycznie ponacinany, polewany sosem.
Anzu-ame - owoce w syropie, najczęściej sliwki, mandarynki, brzoskwinie.
Ringo âme - jabłko zanurzane w gęstym syropie i po zastygnięciu pakowane w dekoracyjne pudełeczka.
Choco banana - banany w czekoladzie, sprzedawane na patyczkach.
Baby kasutera - ciasto biszkoptowe.
Kakigari - tradycyjne lody japońskie z kruszonego lodu. Lód może być z dodatkiem słodkiej fasolki polany syropem z trzciny cukrowej.
Kurepu - rożki naleśnikowe z nadzieniem ze słodkiej fasolki, bitej śmietany z owocami.








Komentarze (0):

Prześlij komentarz

Subskrybuj Komentarze do posta [Atom]

<< Strona główna