poniedziałek, 12 października 2015

Okonomiyaki

    Jedno z najpopularniejszych dań w Japonii. Można go zjeść w każdej części kraju i za każdym razem będzie wyglądać inaczej i smakować inaczej. Najpopularniejsze style są w Osace i Hirosimie. W Osace składniki się miesza, w Hirosimie nakłada warstwami.  Danie przyrządza się na rozgrzanej płycie Teppanyaki. Płyta podgrzewana jest od dołu i posiada cztery strefy grzejne..
    Okonomiyaki to inaczej cieńki naleśnik z dodatkami -kapusta, boczek, wołowina, omlet, sos, majonez, przyprawy. W Hirosimie  dodawane są krewetki, ostrygi, kalmary.
Przygotowywanie dania to prawie spektakl trwający ok 15 minut. Na początku kucharz czyści płytę, naciera tłuszczem, rozprowadza ciasto naleśnikowe, na nie nakłada bardzo cienko poszatkowaną kapustę i plastry boczku. Równocześnie obok smaży makaron i inne dodatki. Przekłada placek z jednej strony na drugą, dociska, łączy z dodatkami. Na końcu smaży cienki omlet, doprawia sosem i majonezem i danie gotowe.


Komentarze (0):

Prześlij komentarz

Subskrybuj Komentarze do posta [Atom]

<< Strona główna